ANUNTURIGRATIS
Anunturi gratis gratuite locale vanzari cumparari inchirieri auto autoturisme second hand autobasculante camioane case vila apartamente patru trei doua camere garsoniera terenuri electronice electrocasnice telefoane aer conditionat bilete de avion sejururi gratuite matrimoniale propuneri afaceri banca banci calcul rate credit dobanda asigurari
Lista Forumurilor Pe Tematici
ANUNTURIGRATIS | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ANUNTURIGRATIS

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Georgiana69
Femeie
24 ani
Arad
cauta Barbat
24 - 47 ani
ANUNTURIGRATIS / INFORMATII UTILE / Sfaturi pentru cumpararea unei masini second-hand  
Autor
Mesaj Pagini: 1
zoso
Ziarist

Din: Babilon
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 8
Iata un mini ghid de cumparare pentru achizitonarea unei masini SH care sper sa va fie util in gasirea unei masini bune:

INTERVIU TELEFONIC

1. In ce stare se afla masina, a fost revopsita (o revopsire facuta in .ro rareori rezista mai mult de 5-6 ani)?
2. De cand are masina?
3. Ce reparatii i-a facut pana acum? Unde?
4. De cand e masina in tara, are motorul original?
5. A fost lovita?
6. Cand a fost facuta ultima revizie tehnica (ITP)?


PENTRU TEST DRIVE

1. Verificat daca motorul este rece/cald (pus mana pe capota). Verificat sub masina daca exista pete de ulei/lichid daca a fost parcata mult timp intr-un singur loc.
2. Porneste usor, exista vreun sunet special la pornire?
3. Cum suna in prima faza (neregulat, "rotund", zgomotos) - eventual ce zgomote neobisnuite are. Lasat sa mearga vreo 5-10 min.
4. Verificat fumul la pornire, acceleratie, in mers. Daca e negru consuma prea mult, albastru manaca ulei. Cu motorul cald n-ar trebui sa fie fum aproape deloc.
5. Verificat uleiul (nivelul la ulei, gaze carter) - daca scoate gaze sau arunca ulei pe la busonul de ulei sau joja motorul trebuie refacut.
6. Verificat presiune ulei (maxim e optim).
7. Cum reactioneaza la acceleratie - liniar, poticnit, nu "trage"? Accelerat 0-60 si tinut in regim de 60-100 pentru vreo 10-15 min.
Verificat temperatura motor cu motorul in sarcina - trebuie sa stea pe la mijloc, 1 unitate peste. In nici un caz sa urce peste 3 sferturi - radiator/sistem de racire defect.
8. Frana reactioneaza prompt (franat brusc 1 data)?
9. Vitezele se schimba usor, intra bine in marsarier sau are probleme (vibratii, sunete neobisnuite, cutie de viteze uzata), merg toate vitezele?
10. Verificat sunete nebisnuite in mers (uruit rulmenti, pacanituri in curbe stranse, scrasnete, vibratii).
11. Verificat electrica - faruri, semnalizari, radio?
12. Daca e seara observat daca luminozitatea farurilor creste cand accelerezi motorul.
13. Inspectat vizual stare baterie, curele, furtune, cabluri (sa fie fara curele crapate, furtune vechi, inadituri).
14. Inspectat cauciucuri sa fie de acelasi tip/axa, stare de uzura (sa nu fie uzura inegala pe interior/exterior - masina lovita).
15. Inspectat vizual stare caroserie - lovituri, variatii de culoare, " linia " masinii vazuta din spate, lonjeroane sa nu fie deformate- laterale in compartimentul motor.
16. Verificat inchiderea usilor si balamalele - daca masina a fost lovita usile trebuie trantite mai tare, se ridica inainte sa se inchida bine, se observa suduri, indoituri, la balamale.
17. Verificat CIV - numarul de proprietari, rapiditatea cu care a schimbat "mainile" masina, sa corespunda seriile de caroserie/motor cu cele trecute in acte - ffff. important. Seriile sa nu fie cu urme de sudura, vopsea, interventii de orice fel.

DE LAMURIT PE FINAL

1. Ce ulei foloseste?
2. La ce interval il schimba?
3. Unde alimenteaza de obicei?
4. Ce lichid de racire are in radiator? Verificat radiator " umed " - fisuri, scurgeri.
5. Unde isi repara masina, de unde ia piese?

INTERIOR

1. Centuri de siguranta
2. Scaune (dat husa jos daca este si verificat uzura) + functionarea.
3. Stare bord (fara crapaturi, vibratii), functionare ceasuri de bord (apa, ulei, vitezometru, etc.) ventilatie - turatie ventilator la maxim, mediu, min, daca baga aer cald la picioare, rece peste tot.
4. Verificat urme de apa/rugina sub presuri, verificat tavan daca are trapa pentru urme de apa/mucegai.
5. Verificat butoane (faruri, stergatoare, apa spalat parbriz, avarii, ventilatie, caldura, dezaburire spate, stergator spate).

Sper sa fie va fie utile ideile de mai sus. In rest prinde bine o documentare pe internet/forum-uri dedicate modelului dorit de masina pentru probleme frecvente, costuri pentru reparatii uzuale, eventual rechemari in fabrica pentru defectiuni de fabricatie.
Va rog sa mai adaugati precizari, idei, sugestii dupa caz !


_______________________________________


pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la